Istorijat kolača

Pastel de nata

Pastel de nata u Portugaliji

Poslastica sa tradicijom od 300 godina

Hrskava zapečena korpica od lisnatog testa punjena slatkim kremom od jaja i posuta cimetom ima gastronomsku tradiciju dužu od tri veka. Naime, pre više od 300 godina kolač pastel de nata, sa braon-žutom koricom, nastao je u manastiru, u istorijskom predgrađu Lisabona, portugalske prestonice.

Starosedeoci iz Lisabona kažu da su monasi upravo u Belemu nekada davno u ishrani isključivo koristili belanca kako bi im odeća ostala izuzetno uštirkana. A kako nisu znali šta da rade sa tako velikom količinom žumanaca koja im je ostajala, dosetili su se da od njih počnu da prave nove kolače i da eksperimentišu sa slatkišima.

Prvobitni recept Portugalci su malo doterali i tako je nastao današnji pastel de nata (paštel de nata), od lisnatog testa i vanil krema.

Od prodaje kolača monasi su zarađivali za život, a kada je njihov red raspušten u 19. veku, recept je kupila lokalna pekara. Oni su nastavili tradiciju i od 1837. godine nudili kolač prvo lokalnom stanovništvu, a onda i turistima.

Danas je paštel de nata brend Lisabona, Portoa i drugih portugalskih gradova, a turisti sa tih destinacija ne idu kući dok ne prodaju ovaj kolač, obavezno uz kafu.

„Mi smo ga više od 20 godina pravili u Angoli i u Brazilu, a 2022. godine doneli smo ga na Novi Beograd.“

U Uroša Martinovića 6, na Novom Beogradu, po originalnom receptu (koji će ipak ostati tajna) možete ga probati, uz kaficu kod nas, ili kod vas. Rado ćemo vam dostaviti naše kolače na vašu adresu.

ketering ikona

Naši proizvodi za sve vaše proslave, DOSTAVA na vašu adresu!